Σάββατο 11 Μαΐου 2019

Πρωτοβουλία της Κοινότητας Διαλόγου "Σύνθεσις", για το θαλάσσιο περιβάλλον της Μαγνησίας

Ξεκίνησε προχθές, Παρασκευή 10 Μαΐου από το Επιμελητήριο Μαγνησίας η δράση της κοινότητας διαλόγου Σύνθεσις –Synthesis.euμε πρωτοβουλία του προέδρου της κ. Χρήστου Τριαντόπουλου και σε συνεργασία με την Aegean rebreath, για τον καθαρισμό και την ανακύκλωση στον θαλάσσιο χώρο του νομού μας. Η πρωτοβουλία με τίτλο «Θάλασσες Μαγνησίας: Καθαρισμός και ανακύκλωση», έχει ως πρώτο στόχο την αφύπνιση των πολιτών της Μαγνησίας σχετικά με τον καθαρισμό και την ανακύκλωση στις θάλασσες μας, με ενημερωτικές εκδηλώσεις, παράκτιες και υποβρύχιες δράσεις για τον καθαρισμό λιμένων και θαλάσσιων περιοχών στη Νέα Αγχίαλο, στην Αγριά, και στο Ανατολικό Πήλιο, για το τριήμερο 10-12 Μαΐου.


Πρόκειται για μία εκ των πρώιμων προσπαθειών με θετικό πρόσημο για την περιοχή μας, σχετικά με την καθαριότητα κι αξιοποίηση ανακυκλώσιμων αλιευτικών εργαλείων που αυτή τη στιγμή ρυπαίνουν τις θάλασσες μας, με καθαρά εθελοντικό χαρακτήρα και τελικό εγχείρημα την εγκατάσταση Σταθμού Συλλογής θαλάσσιων Απορριμμάτων στην περιοχή.

Στην πρώτη επαφή με το κοινό της Μαγνησίας, στην αίθουσα του Επιμελητηρίου, το παρόν έδωσαν πλήθος κόσμου από το Βόλο και το Πήλιο, σε μία εκδήλωση άκρως ενδιαφέρουσα  από πλευράς γνώσης και σημασίας. Την εκδήλωση άνοιξε από το βήμα ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, με ευχαριστίες προς το Επιμελητήριο Μαγνησίας και τον Πρόεδρο του, κ. Αριστοτέλη Μπασδάνη, ο οποίος αμέσως αγκάλιασε την πρωτοβουλία της κοινότητας. Στη συνέχεια απηύθυνε εγκάρδιο χαιρετισμό στους παρευρισκόμενους, καλώντας τους να αγκαλιάσουν την προσπάθεια και να συμμετέχουν ενεργά σε αυτή. Δίνοντας αρχικά βαρύτητα στον τίτλο της εκδήλωσης, «Θάλασσες Μαγνησίας: Καθαρισμός και ανακύκλωση», υποστήριξε πως όλοι εμείς, οι πολίτες του νομού, αν κι ανήκουμε στους κατοίκους της ηπειρωτικής Ελλάδας, «έχουμε τη θάλασσα μέσα μας» και πως αυτή είναι μεγάλο το κομμάτι της ζωής μας. Η  Μαγνησία κατέχει πλούσια αλιευτική παράδοση και δραστηριότητα εξ αρχαιοτάτων χρόνων, η οποία ωστόσο έχει και αρνητικές συνέπειες για τη θάλασσα, όταν επικρατεί αδιαφορία στο θέμα της καθαριότητας. Γι’αυτό το λόγο, ο νομός μας και ειδικά η θάλασσες του, έχουν ανάγκη την ανακύκλωση και την καθαριότητα, σήμερα σε μεγαλύτερο βαθμό απ’ ότι στο παρελθόν. Εστιάζοντας ωστόσο στο μέλλον, υποστήριξε πως ρυπαίνοντας το περιβάλλον, «αμαυρώνουμε το μέλλον των παιδιών μας».  Υποστήριξε τέλος, πως το εγχείρημα που καλούμαστε να αποπερατώσουμε δεν είναι εύκολο, μα ούτε κι ακατόρθωτο, προτρέποντας να ακολουθήσουμε το παράδειγμα άλλων περιοχών της χώρας μας και πέραν αυτής, οι οποίες έχουν καταφέρει πολλά στον τομέα της ανακύκλωσης και της καθαριότητας.

Το κοινό της εκδήλωσης
Στη συνέχεια, το λόγο έλαβε ο κ. Γιώργος Σαρελάκος, Επικεφαλής της ομάδας Aegean Rebreath, ο οποίος μίλησε για την αξία της συλλογής θαλάσσιων απορριμμάτων τόσο για το θαλάσσιο και υποθαλάσσιο περιβάλλον, όσο και για την κοινωνία. Αναφέρθηκε στην πλούσια κι εθελοντική δράση της Aegean Rebreath, η οποία πλέον αριθμεί τριάντα και πλέον τακτικά μέλη, καθώς και στην πλούσια κι εθελοντική δράση της όλα τα χρόνια από την ίδρυση της έως σήμερα. Εξέφρασε την προθυμία του για επέκταση των δράσεων σε ολόκληρη τη Μαγνησία, με όραμα κι απώτερο σκοπό τη δημιουργία Σταθμών Συλλογής θαλάσσιων απορριμμάτων. Η πρώτη δράση της ομάδας του έγινε στην Αντίπαρο, όπου πλέον λειτουργεί κι ο πρώτος οργανωμένος Σταθμός, με τη βοήθεια των κατοίκων του νησιού, του Δήμου, αλλά και την υποστήριξη του ιδρύματος Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, με το πρόγραμμα BlueCycle.

Τελευταίος έλαβε το λόγο ο κ. Αλέξιος Λόλας, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Στη σύντομη ομιλία του, υποστήριξε πως τα οικονομικά οφέλη της ανακύκλωσης και μη χρήσης βλαβερών για το περιβάλλον υλικών, είναι το ίδιο σημαντικά και ογκώδη, με εκείνα υπέρ του περιβάλλοντος. Παρουσιάζοντας φωτογραφίες νεκρών ζώων στις παραλίες μας, ισχυρίστηκε πως όσο αποτρόπαιο κι αν είναι το θέαμα, δυστυχώς, δε μας οδηγεί πάντοτε σε οικολογική και περιβαλλοντική συνείδηση. Οι φωτογραφίες είναι ενδεικτικές για την καταστροφή που συντελείται αλλά αποτυγχάνουν στο να αποτυπώνονται στο μυαλό του ανθρώπου, μιας και «τα χρήματα είναι η γλώσσα που μιλούμε, κακά τα ψέματα, όλοι μας». Οπότε το καλύτερο που μπορούμε να πράξουμε, είναι να εστιάσουμε στα οικονομικά οφέλη που μπορούμε να έχουμε από δράσεις όπως για παράδειγμα, η κατάργηση του πλαστικού. Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε πρόσφατες μελέτες, μέσω των οποίων αποδεικνύεται πως η ρύπανση από το πλαστικό στις θάλασσες υπολογίζεται από 500 δισ έως 2,5 τρις το χρόνο. Τεράστιο οικονομικό κόστος επίσης παρουσιάζει και η παραγωγή πλαστικού που καταναλώνουμε ετησίως. Όποτε μας συμφέρει η αντικατάσταση αυτού του έτσι κι αλλιώς πανάκριβου και βλαβερού υλικού με κάποιο φθηνότερο αλλά και λιγότερο επιβλαβούς για το περιβάλλον. Εστιάζοντας στην εξοικονόμηση ετήσιου χρήματος, μπορούμε να πετύχουμε μείωση και στη ρύπανση των θαλασσών μας.
Παρουσίαση του κ. Αλεξίου Λόλα

Στο πλαίσιο της τριήμερης δράσης συμπράττουν επίσης φορείς όπως ο Σύλλογος Αυτοδυτών Βόλου, η Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων Ν. Μαγνησίας, η Ομάδα Πολιτικής Προστασίας Αγριάς, ο Ορειβατικός Σύλλογος Νέας Αγχιάλου, η Λέσχη Εθελοντών Βόλου, η Λέσχη Βατραχανθρώπων Κεντρικής Ελλάδος, καθώς και οι κατά τόπους σύλλογοι ερασιτεχνών αλιέων και σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων, αλλά και λοιποί πολιτιστικοί και αθλητικοί σύλλογοι.

Το Σάββατο, η δράσεις πραγματοποιήθηκαν στην Ν. Αγχίαλο και στην Αγριά. Και στις δύο περιοχές, οι δράσεις πλαισιώθηκαν από όλες τις ηλικιακές ομάδες και με ιδιαίτερο ενθουσιασμό από τα παιδιά! Οι δύτες είχαν δύσκολο και μεγάλο έργο αφού προέβησαν στην αποκομιδή μέχρι και βάρκας από το βυθό (μαζί με κουτάκια μπύρας κι αναψυκτικών, πλαστικά μπουκάλια και αλιευτικά εργαλεία). Παιδιά κάθε ηλικίας καθάρισαν τις παράκτιες περιοχές των δύο οικισμών, διαχωρίζοντας  παράλληλα τα απορρίμματα ανάλογα με τις συμβουλές των υπευθύνων.

Σήμερα, τρίτη μέρα δράσης, η συνέχεια δίνεται, στο Ανατολικό Πήλιο. Στις 11:00, στα λιμανάκια του Άγ. Ιωάννη και της Νταμούχαρης και σε σημεία του παραλιακού μετώπου της ευρύτερης περιοχής, μέλη της ομάδας Aegean Rebreath και δύτες τοπικών φορέων και συλλόγων, θα επιχειρήσουν για  τον καθαρισμό της θαλάσσιας περιοχής. Επίσης, θα υπάρξουν και δράσεις καθαρισμού παράκτιας περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου