Πέμπτη 16 Μαΐου 2019

Δωρεάν "Wi-fi"? Ότι έχει το ψυγείο...

Στις 15 Μαϊου, ημέρα Τετάρτη, ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα σχετικά με τους Δήμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι οποίοι θα λάβουν το προβάδισμα, όσον αφορά την εγκατάσταση σημείων δωρεάν ασύρματης πρόσβασης Wi-Fi σε δημόσιους χώρους. Ο διαγωνισμός, στον οποίο έλαβαν συμμετοχή 10000 Ευρωπαϊκοί Δήμοι, δίνει τη δυνατότητα σε 115 Δήμους της χώρας μας να αποκτήσουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, δωρεάν, χάρις στα κονδύλια που διατίθενται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε χώρους όπως Δημαρχεία, δημόσιες Βιβλιοθήκες, Μουσεία, πάρκα ή πλατείες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δεύτερης πρόσκλησης υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα "WiFi4EU". Η δεύτερη πρόσκληση υποβολής αιτήσεων πραγματοποιήθηκε από τις 4 έως τις 5 Απριλίου 2019.

Από την ώρα της ανακοίνωσης και εξής, η κάθε Δημοτική αρχή έτρεξε να προβάλλει την ευρωπαϊκή αυτή πρωτοβουλία ως δικό της κατόρθωμα. Μεγαλύτερη προβολή του εγχειρήματος διενεργήθηκε από πρόσωπα της τοπικής αυτοδιοίκησης απερχόμενων Δημοτικών αρχών, τα οποία θέτουν εκ νέου υποψηφιότητα, θεωρώντας εαυτούς υπεύθυνους για την απόφαση, προσπαθώντας με κάθε τρόπο να την εντάξουν στο ενεργητικό τους. Φυσικά, η απερχόμενη Aρχή του Δήμου Νοτίου Πηλίου, είναι μία εξ' αυτών.

Με βάση τα όσα διαβάζουμε, μπορούμε εύλογα να οδηγηθούμε σε ασφαλή συμπεράσματα για την εν λόγω πρωτοβουλία. Παρακάτω αναλύονται τα κύρια σημεία της απόφασης, μέσω των οποίων προκύπτει πως τα εύσημα δεν ανήκουν στους Δήμους, αλλά στην Ε.Ε.

--> Διαβάστε για τα αποτελέσαματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο insider.gr

Σημείο 1ο: Μία σημαντική πρωτοβουλία της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΈΝΩΣΗΣ.

Γιατί της Ευρωπαϊκής Ένωσης; γιατί η μέριμνα και πρωτοβουλία είναι δικές της από το Α ως το Ω. Το πρόγραμμα WiFi4EU, ανήκει στην Ευρωπαίκή Επιτροπή, η οποία με η σειρά της, είναι θερμικό όργανο της Ένωσης. Εντάσσεται στη μεταρρύθμιση των κανόνων της Ε.Ε. για τις τηλεπικοινωνίες, η οποία συμπεριλαμβάνει νέα μέτρα για την κάλυψη των αυξανόμενων αναγκών συνδεσιμότητας των Ευρωπαίων πολιτών και για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης. Σύμφωνα με την απόφαση, ο συνολικός προϋπολογισμός για την παρούσα πρόσκληση φτάνει τα 51 εκατομμύρια ευρώ και οι αιτήσεις προέρχονταν από όλες τις χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, δηλαδή από τα κράτη μέλη της Ε.Ε., την Ισλανδία και τη Νορβηγία. Δεν είναι όμως μόνο αυτό.

Οι 10.000 Δήμοι που μπήκαν στην κλήρωση, είναι ενδεικτικό στοιχείο πως το δωρεάν "γουάι φάι", δεν είναι εγχείρημα κάποιων πετυχημένων Δήμων και κάποιων διορατικών Υποψηφίων στις ερχόμενες Δημοτικές εκλογές, οι οποίοι είχαν την οξύνοια να συλλάβουν την ιδέα του, να αγωνιστούν, να το ψάξουν, και να το κερδίσουν με το "σπαθί" τους, ούτως ώστε, να το παρουσιάζουν σήμερα ως δικό τους κατόρθωμα. Πως αποδεικνύεται αυτό; είναι απλό.

Όταν λαμβάνεται μία απόφαση από την Ε.Ε., για ένα έργο από το οποίο θα επωφεληθούν κάποιοι φορείς και κάποιοι πληθυσμοί μέσα στα κράτη - μέλη της, τότε αυτή η απόφαση κοινοποιείται, μέσω εγγράφου στo ενδιαφερόμενo κράτος - μέλος, άμεσα. Από εκεί, το αρμόδιο Υπουργείο της εκάστοτε χώρας, ανάλογα με τη φύση του έργου, κοινοποιεί τότε την είδηση στον εκάστοτε ενδιαφερόμενο φορέα. Στην προκείμενη περίπτωση, σχετικά με το δωρεάν wi-fi, στους Δήμους. Επειδή όμως οι Δήμοι της Ελλάδας που μπορούν να επωφεληθούν από τέτοιου είδους έργα είναι πολλοί και τα κράτη - μέλη της Ε.Ε. ακόμη περισσότερα, διενεργείται διαγωνισμός, από τον οποίο προκύπτουν εκείνοι που θα επωφεληθούν. Εδώ έρχεται κι ο ρόλος του εκάστοτε Δήμου.


Σημείο 2ο: Οι Ευρωπαϊκές αποφάσεις για τις μικρές, τοπικές κοινωνίες

Ο Δήμος λοιπόν, οφείλει τότε να συντάξει ένα έγγραφο, (να οργανώσει ένα φάκελο, με λίγα λόγια) το οποίο είναι ουσιαστικά το εισιτήριο του στο διαγωνισμό. Από εκεί και πέρα, ο φάκελος οφείλει να τηρεί κάποια κριτήρια αν ο διαγωνισμός έχει να κάνει με κριτήρια. Ποία μπορεί να είναι αυτά; Ίσως ένα, είναι η κατάσταση των οικονομικών του Δήμου. Ένα άλλο είναι η καινοτομία στο θέμα της ανάπτυξης και των υποδομών του. Ένα ακόμη, ίσως να είναι η έκταση του και κατά πόσο μπορεί το έργο να περατωθεί με μικρότερο κόστος.

Από τους 10000 Δήμους λοιπόν, προκρίθηκαν 115 ελληνικοί, σε αυτή τη φάση. Να ξεκαθαρίσω εδώ πως, η εν λόγω πρωτοβουλία της Ε.Ε., έχει ξεκινήσει από το 2018. Στην πρώτη φάση της, προκρίθηκαν 117 μεγάλοι Δήμοι της Ελλάδας μέσα στους 2800 τότε, πανευρωπαϊκά. Η δεύτερη φάση της κοινοποιήθηκε τον Απρίλη του 2019. Μέσα στους 115 ελληνικούς Δήμους της δεύτερης αυτής φάσης του 2019 (σε σύνολο 3400 πανευρωπαϊκά), συγκαταλέγεται και ο Δήμος Νοτίου Πηλίου, μιας και ανταποκρίνεται στα παραπάνω κριτήρια:

1. ούτε πλούσιος είναι (τα οικονομικά του ήταν και είναι σε άσχημη κατάσταση).
2. καινοτομία στις υποδομές όπως το ίντερνετ δεν έχει παρουσιάσει, μιας και πολλά χωριά δεν έχουν καν γραμμές, όπως και το δικό μου. Δε μιλάμε για δωρεάν, μιλάμε για εξ ολοκλήρου προσβασιμότητα, δωρεάν ή επί πληρωμή, σε σταθερό δίκτυο ίντερνετ.
3. Έκταση και κόστος. Ο Δήμος Ν. Πηλίου είναι ένας μικρός Δήμος σε σχέση π.χ. με το Δήμο Αθηναίων (ο οποίος προκρίθηκε από το 2018) κι ένας από τους μικρότερους Δήμους πανευρωπαϊκά. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, εκτός από οικονομική ένωση, είναι ένας πολιτικός φορέας. Όπως κάθε πολιτικός φορέας λοιπόν, επιθυμεί την αποδοχή του, την ανάδειξη του, την προβολή του και τη στήριξη του, από όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες. Είναι λοιπόν εύλογο να δώσει τα όποια κονδύλια διαθέτει για ένα έργο το οποίο θα υπερκαλύπτει όσο το δυνατόν ευρύτερο φάσμα. Κι έτσι έγινε: το δωρεάν wi-fi αποφασίστηκε πρώτα για μεγάλους Ευρωπαϊκούς Δήμους (Α' φάση διαγωνισμού 2018) και ύστερα για μικρότερους (Β' φάση, Απρίλης 2019).

Σίγουρα το μήνυμα της Ευρώπης των Λαών, όπου όλοι έχουμε δικαίωμα συμμετοχής, αν η Β' φάση αυτή δεν υπήρχε, δε θα διαχεόταν στην Ευρωπαϊκή περιφέρεια αλλά θα παρέμενε εγκλωβισμένο στα κέντρα εξουσίας και στα χέρια των πλουσίων και προνομιούχων. Οπότε η Ευρωπαϊκή ιδέα θα παρέμενε κομμάτι του αστικού τόξου και της πρωτεύουσας. Και η περιφέρεια για ακόμη μία φορά ξεχασμένη. Μπράβο και ξανά Μπράβο λοιπόν στην Ευρώπη.


Σημείο 3ο: Διαθέσιμοι "Δημόσιοι" χώροι

Πόσα, πάρκα, βιβλιοθήκες, μουσεία, ή πλατείες, κατοχυρωμένα νομικά και θεσμικά ως "δημόσιους χώρους" ή "δημόσια κτίρια", διαθέτουν οι Δήμοι μας; Πολύ λίγα. Παρά τον ικανοποιητικό αριθμό των κτηρίων τα οποία θεωρούνται σήμερα δημοτικά, ελάχιστα είναι νομοθετικά κατοχυρωμένα ως τέτοια. Τα αυθαίρετα των Δήμων σε ολόκληρη την Ελλάδα είναι πολλά και η κατοχύρωση τους ως νόμιμα στους Δήμους, είναι μία μεγάλη και κοστοβόρα διαδικασία. Το ίδιο ισχύει και για το Δήμο μας.

Το δωρεάν λοιπόν wi-fi, εάν ποτέ έρθει στη χώρα μας, θα εξυπηρετεί μόνο μέρη, στα οποία υπάρχει η ανάλογη "δημόσια ιδιοκτησία". Δηλαδή δημοτικά κτίρια και μέρη, λίγα στον αριθμό.


Σημείο 4ο: Τι μέλη γενέσθαι με τα χωριά χωρίς δωρεάν ή μη, πρόσβαση στο διαδίκτυο;

Χωριά ανά την Ελλάδα δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο. Μεγάλα χωριά κι όχι οικισμοί, όπως η Συκή, τόπος κοντά στη θάλασσα, με νεολαία επιστημόνων και πτυχιούχων Πανεπιστημίων, με μόνιμους κατοίκους σε συντριπτικό ποσοστό νέους, με επιχειρήσεις ετήσιου τζίρου χιλιάδων ευρώ, δεν έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο παρά μόνο μέσω των δεδομένων κινητής τηλεφωνίας. Γιατί λοιπόν η Δημοτική αρχή μας, εάν δεχτούμε πως ανέλαβε αυτή την πρωτοβουλία η ίδια, εάν ήθελε να μεριμνήσει για δωρεάν διαδίκτυο, δε μερίμνησε πρώτα - πρώτα, όλα τα χωριά της επικράτειας της να έχουν έστω σταθερή πρόσβαση; γιατί δεχόμαστε να αποδίδουμε τιμές στη δημοτική αρχή κι όχι στην Ε.Ε. γι' αυτή την πρωτοβουλία; Σε εννέα μέρες, πολλοί από εκείνους που σχολιάζουν με όμορφα και πομπώδη λόγια αυτή την κίνηση, εξυμνώντας τη Δημοτική αρχή και αποτυγχάνοντας να αντιληφθούν την πηγή του εν λόγω εγχειρήματος, πολύ εύκολα θα αποφασίσουν να μην ψηφίσουν στις Ευρωεκλογές και να απέχουν του δικαιώματος τους. Είναι λογικό κι ορθό να αντιδρούμε σε κάτι το οποίο αποτυγχάνουμε να συλλάβουμε, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση κι όχι στη δημοτική αρχή, σχετικά με εκείνα που μας αδικούν; 

Χωριό της ηπειρωτικής Ελλάδας, με πληθυσμό 400 κατοίκων στον 21ο αιώνα, δεν έχει σύνδεση στο ίντερνετ. Αυτό η Ευρώπη ίσως να μην το γνωρίζει. Ο Δήμος όμως το γνωρίζει σίγουρα. Ασχέτως εάν ευθύνονται οι δημοτικές αρχές, ή όχι για τέτοια ζητήματα, σίγουρα μπορούν να επιλέξουν τη στάση τους. Είναι λίγο ειρωνικό για την απερχόμενη Δημοτική αρχή του Δήμου Νοτίου Πηλίου η οποία ζητά εκ νέου την ψήφο των πολιτών, με νέο πρόσωπο στο τιμόνι της, από τη μία να κορδώνεται και να καυχιέται για την ένταξη της σε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα για δωρεάν wi-fi, ενώ από την άλλη, για χωριά τα οποία δεν έχουν καν πρόσβαση σε σταθερό δίκτυο, να μεταφέρει την ευθύνη σε τρίτους. Κι αν όντως για τη μη ύπαρξη σταθερής σύνδεσης στο διαδίκτυο, για χωριά σαν το δικό μου, δεν ευθύνεται η Δημοτική Αρχή, τότε κάποιος άλλος σίγουρα ευθύνεται. Ποιος είναι αυτός; Μα αν δε βγει η Δημοτική αρχή να το πει ξεκάθαρα, από πώς θα το μάθουμε; Εάν δε μάθουμε ποιοι είναι οι αρμόδιοι γι 'αυτή την κατάντια, τότε είναι λογικό να βάλλουμε προς εκείνον που τους συγκαλύπτει. Δηλαδή τη Δημοτική Αρχή.

 Υπάρχει η δυνατότητα να ψάξουμε και να τρέξουμε και μόνοι μας. Αλλά μαζί με το Δήμο, συνεργατικά, είναι δεδομένο πως οι πιθανότητες να πετύχουμε το στόχο μας αυξάνονται. Μία συνεργασία που θα μας ωφελούσε, δυστυχώς δεν υπήρξε την τελευταία πενταετία πάντως. Ποιος ευθύνεται γι' αυτό;

Όσον αφορά τους αρμόδιους του Δήμου μας, συγχαρητήρια! Δε μας έχουν συνηθίσει τα τελευταία χρόνια σε τέτοιου είδους μέριμνες. Θα μου πείτε, τι κόπο απαιτεί η συμπλήρωση ενός φακέλου; Θα σας απαντούσα: τι κόπο θέλει μία περιβαλλοντική άδεια για την εξόρυξη πετρωμάτων στα λατομεία, να ανανεωθεί; Τον ίδιο. Θα μπορούσαμε φυσικά, ως Δήμος να έχουμε αποκλειστεί ΚΑΙ από αυτό το έργο μέσω ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, όπως και από τόσα άλλα. Ευτυχώς όμως που συντρέχει προεκλογική περίοδος και υπάρχουν κάποιες θετικές κινήσεις.

Έχουμε ευθύνη ως πολίτες και ψηφοφόροι να διαχωρίζουμε τα πράγματα και να τα αντιμετωπίζουμε εκτός πολιτικής εύνοιας και εκλογικής πόλωσης. Έχουμε το δικαίωμα να σκεφτόμαστε κριτικά και να πράττουμε ανάλογα. Όχι όπου μας συμφέρει, αλλά παντού. Το δωρεάν "γουάι φάι" είναι μία πολύ καλή καινοτομία. Είναι όμως για λίγους. Για εμάς τους άλλους, τους ξεχασμένους, ισχύει δυστυχώς η ρήση μίας σύγχρονης, πετυχημένης τηλεοπτικής διαφήμισης:

"wi-fi??" 
"ότι έχει το ψυγείο"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου