Τρίτη 13 Αυγούστου 2019

Εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών στην Ελλάδα – Το πρόγραμμα rescEU


Τα τελευταία χρόνια η Ευρώπη έχει υποστεί σοβαρές φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές: δασικές πυρκαγιές, πλημμύρες, καταιγίδες και σεισμοί προκάλεσαν ανθρώπινες απώλειες —περισσότερες από 100 το 2018. Για την καλύτερη προστασία των πολιτών που βρίσκονται σε κίνδυνο, τον περασμένο Μάιο εγκαινιάστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο πρώτος ευρωπαϊκός πυροσβεστικός στόλος αεροσκαφών στο πλαίσιο του νέου προγράμματος rescEU που αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν ως τώρα οι χώρες Κροατία με 2 πυροσβεστικά αεροσκάφη, Γαλλία με 1, Ιταλία με 2, Ισπανία με 2 και Σουηδία με 6 πυροσβεστικά ελικόπτερα. Αν και η Ελλάδα δεν είναι ακόμη μέλος του προγράμματος το οποίο βρίσκεται σε μεταβατική φάση, από την Τρίτη 13 Αυγούστου αναγκάστηκε να ζητήσει τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών που έχουν ξεσπάσει στην επικράτεια της και δη, αυτή της Εύβοιας. Μέχρι στιγμής θετικά στο ελληνικό αίτημα έχουν ανταποκριθεί η Ιταλία και η Κροατία, ενώ αναμένεται η απάντηση των υπολοίπων συμμετεχόντων – χωρών του προγράμματος.


Τύποι αεροσκαφών

Αυτή τη στιγμή η χώρα μας μπορεί να αναμένει 4 αεροσκάφη τύπου Bombardier (πρώην Canadair) CL-215, ή Bombardier (πρώην Canadair) CL-415 (SuperScooper), τα οποία και οι δύο χώρες Ιταλία και Κροατία, διατηρούν στο στόλο τους.

Και οι δύο τύποι αεροσκαφών είναι Καναδικής προέλευσης και κατασκευής:
Το  CL-215 (Scooper) είναι ένα Καναδικό αμφίβιο αεροσκάφος, ειδικά σχεδιασμένο για ρόλους αεροπυρόσβεσης. Είναι πρώτο αεροσκάφος σχεδιασμένο και κατασκευασμένο αποκλειστικά για αυτόν το ρόλο και σε αυτό βασίζεται το νεώτερο CL-415 της ίδιας εταιρίας. Το CL-215 είναι δικινητήριο αμφίβιο αεροσκάφος, υψηλής πτέρυγας, σχεδιασμένο να επιχειρεί σε χαμηλές ταχύτητες με μεγάλο φορτίο στις άσχημες συνθήκες που δημιουργούνται από τις δασικές πυρκαγιές και να προσγειώνεται σε μικρούς, μη ασφαλτοστρωμένους διαδρόμους.
Από την άλλη, το CL-415 (SuperScooper) είναι Καναδικό αμφίβιο αεροσκάφος, ειδικά σχεδιασμένο για ρόλους αεροπυρόσβεσης. Είναι το μόνο αεροσκάφος σχεδιασμένο και κατασκευασμένο αποκλειστικά για αυτόν τον ρόλο και βασίζεται στο CL-215 της ίδιας εταιρίας.


Πρόγραμμα rescEU

Εκτός από τη δημιουργία του στόλου rescEU, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενισχύει την ικανότητά της όσον αφορά την παρακολούθηση και τον συντονισμό στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την περίοδο των δασικών πυρκαγιών.
Το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών (ΚΣΑΕΑ) της ΕΕ με επιχειρησιακή ικανότητα 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, αποτελείται από εμπειρογνώμονες από τα κράτη μέλη. Ως ρόλο του έχει τη διοργάνωση βιντεοδιασκέψεων με τα κράτη μέλη καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τον κίνδυνο πυρκαγιάς σε ολόκληρη την Ευρώπη. Παράλληλα, το δορυφορικό σύστημα Copernicus της ΕΕ θα χρησιμοποιείται για τη χαρτογράφηση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στον δασικό τομέα.
Μακροπρόθεσμος στόχος είναι να προστεθούν περαιτέρω ικανότητες και υλικό και να δημιουργηθεί ένα ισχυρότερο αποθεματικό για το rescEU.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου