Τετάρτη 25 Μαρτίου 2020

Καραντίνα = θεωρίες συνωμοσίας + πάσης φύσεως ανόητοι

Σε χρόνο λιγότερο της μίας εβδομάδας υποχρεωτικού "lockdown", οι θεωρίες συνωμοσίας και τα "hoaxes", οι χειρότερες φοβίες και τα τραγελαφικά λογικοφανή επιχειρήματα ελληνικής παραγωγής, άρχισαν να παρελαύνουν στα Social και στις λογής φυλλάδες του ελληνικού διαδικτυακού μικρόκοσμου. "Φωτισμένοι" και πανέξυπνοι συνάνθρωποι μας άρχισαν κλασικά (όπως και σε κάθε κρίση άλλωστε) να μοιράζονται μαζί μας τις απόψεις τους και την "πραγματική αλήθεια" αναφορικά με το νέο φονικό ιό  SARS-CoV-2, να μας μιλούν για Χούντες, παγκόσμιες συνωμοσίες εις βάρος του κοσμάκη με υπαίτιους μία αόρατη μασονική στοά, τους Ροκφέλλερς, τους άνομους Εβραίους, τους πανούργους τραπεζίτες, τα καθίκια τους Αμερικάνους κ.ο.κ. Δε μένουν μόνο σε απλή αναφορά των παραπάνω. Δεν υπήρξε δηλαδή ένας ο οποίος να ισχυρίζεται πως τον Κορωνοϊό π.χ. "τον έφτιαξαν οι Αμερικάνοι για να μας ελέγχουν", απλά λιτά κι απέριττα και στη συνέχεια να απενεργοποιήσει σχόλια της δημοσίευσης του. Όχι. Το επόμενο βήμα είναι τα επιχειρήματα, με συζήτηση και με διαφωνία για να ανοίξουμε κι εμείς οι κοιμισμένοι τα μάτια μας. 


Το μεθοδευμένο σχέδιο για την καταστροφή μας, μόνο με σχέδιο θα μπορέσει καλύτερα να αντιμετωπιστεί.Οπότε, απλή αναφορά και τίποτε άλλο σαν την παραπάνω δε θα συναντήσουμε σε προφίλ συνωμοσιολόγου. Ίσως παλιότερα. Πλέον οι ανοησίες παρουσιάζονται εμπλουτισμένες και λογικοφανείς. Σε κάθε ανάρτηση, σε κάθε σχόλιο, σε κάθε μακροσκελές κείμενο, σε κάθε μαρτυρία φίλου που έχει ένα φίλο που ξέρει ένα φίλο που δούλευε πρόπερσι στη 2η ΜΕΘ της "Clinica Fatebenefratelli", στη Μπρέσια της Ιταλίας, υπάρχει από πίσω κάτι σαν λογικό επιχείρημα ή μία κραυγή αγωνίας κατά της μεθοδευμένης εξάλειψης μας. Ένα λινκ που οδηγεί στα λόγια κάποιου τελειωμένου πρώην διακεκριμένου επιστήμονα από το Ναϊρόμπι (τυχαίο το μέρος) ο οποίος υποστήριζε το 2000 πως θα μας τελειώσουν εμάς τους κακόμοιρους τους Έλληνες, μ' αυτόν και μ' αυτόν τον τρόπο! ή καλύτερα, κάποιου Νοστράδαμου της θρησκείας, κάποιου προέδρου των Η.Π.Α το 1960, κάποιου ακόμη και σύγχρονου πρώην διευθυντή κλινικής που μας τελείωσε μετά τις εκλογές γιατί οι καινούργιοι έβαλαν κάποιο δικό τους στη θέση του και τώρα αυτός, θιγμένος και αηδιασμένος, πασχίζει να μας ξυπνήσει. 

Ας δούμε λίγο πως έχει η κατάσταση. Για περισσότερο από τρεις εβδομάδες βλέπουμε τηλεόραση, διαβάζουμε από αποδεδειγμένα αξιόπιστες ιστοσελίδες, παγκοσμίου καλής φήμης ΜΜΕ κι εφημερίδες, ξένες και ελληνικές, για ένα γεγονός πρωτοφανές και άκρως επικίνδυνο για τη ζωή μας την ίδια. Μαθαίνουμε για χιλιάδες νεκρούς (20.000 μέχρι χτες το απόγευμα) και για μία κατάσταση κρίσιμη σε παγκόσμια κλίμακα. Βλέπουμε Πρωθυπουργούς κρατών, πολλών εκ των οποίων δεν έχουμε ξανακούσει ούτε το όνομα τους και δεν τους έχουμε ξαναδεί στην τηλεόραση, να μιλούν για καταστάσεις πολέμου, να μας εκλιπαρούν να καθίσουμε στο σπίτι μας για να προστατευτούμε. Ακούμε και διαβάζουμε μαρτυρίες χιλιάδων ανθρώπων της υγείας, νοσηλευτών, γιατρών και ερευνητών για το πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα και για το πόσο δυσκολότερα μπορούν να γίνουν. Ρωτάμε τους φίλους μας στο εξωτερικό, το γιατρό μας που τον ξέρουμε από τότε που παρείχε τις υπηρεσίες του στον πατέρα του πατέρα μας, το φαρμακοποιό της γειτονιάς μας, που έφαγαν μία ζωή πάνω απ' τα βιβλία και μέσα στα νοσοκομεία, τι να κάνουμε και πως να κινηθούμε και μας λένε "μέσα!". Ενημερωνόμαστε από χίλιες δυο πλευρές καθημερινά για το ίδιο γεγονός και το νόημα είναι ίδιο: "Μείνετε μέσα". Και επιλέγουμε όλους αυτούς να τους διαψεύσουμε.

Τους διαψεύδουμε γιατί "από πίσω υπάρχει σχέδιο". Μα είναι δυνατόν; Σκεφθείτε λίγο: Έστω πως ο "σκοτεινός άρχοντας του κόσμου" έπιασε το παγκόσμιο πολιτικό, το παγκόσμιο ιατρικό και το παγκόσμιο μιντιακό προσωπικό και τους ανακοίνωσε το σκοτεινό του σχέδιο. Να μας κλείσουν μέσα για 2 μήνες, ούτως ώστε αυτοί όλοι να κερδίσουν κάτι. Τι; ότι τραβάει η ψυχούλα σας. Τον απόλυτο έλεγχο μας, την απόλυτη οικονομική μας εξάρτηση, τη δουλοποίηση μας, το "φακέλωμα" που πολλοί επικαλούνται. Αν είναι τόσο έξυπνοι, δε θα είχαν σκεφτεί πως αυτό το σκοτεινό σχέδιο καταστρέφει και αυτούς τους ίδιους; τις πολιτικές καριέρες τους, τις επιστημονικές τους σταδιοδρομίες, την οικιακή τους οικονομία, την ατομική κυριαρχία τους και πολλά ακόμη. Δε θα είχαν βρει ακόμη έναν απλούστερο, λιγότερο χρονοβόρο και επίπονο τρόπο να μας επιβληθούν; Σκεφθείτε και το πιο απλό. Σε όλους αυτούς, δηλαδή σε εκατοντάδες χιλιάδες απλούς πολίτες, σαν εσάς και σαν εμένα, δόθηκε η εντολή από κάποιον να μας μαντρώσουν μέσα και κανένας τους δεν το μαρτύρησε. Κανείς δεν αντέδρασε ούτε κι επαναστάτησε. Δέχτηκαν δηλαδή γιατροί και νοσηλευτές να πεθάνουν για ένα παγκόσμιο σχέδιο επιβολής ενάντια στους συνανθρώπους τους. Το δέχτηκαν και το τηρούν. Εσείς από την άλλη, έχετε 4 ημέρες μέσα και ξεσηκωθήκατε ήδη. Είστε πιο έξυπνοι από όλους; το καταλάβατε πρώτοι και όλοι οι άλλοι είναι σε λήθαργο; ζουν σε παράλληλο σύμπαν; 

Πόσο δύσκολο είναι να πιστέψουμε στη λογική, εμείς οι Έλληνες;

Είναι κάτι πρωτόγνωρο, το ξέρω. Είναι κάτι ανεπανάληπτο, κάτι μοναδικό που δεν έχουμε ξαναζήσει. Κάτι που μας κρατάει καθηλωμένους σε έναν καναπέ και μπροστά σε μία οθόνη. Βλέπετε όμως τον Τάκη, ο οποίος είναι δημοσιογραφίσκος της κακιάς ώρας και γράφει στην "Αδέσμευτη Πένα" ότι ο ιός δεν είναι τίποτα άλλο, παρά "μία καλοστημένη απάτη για να μας φακελώσουν και να εισάγουν στο σώμα μας αργότερα το τσιπ που τα παρακολουθεί όλα και μας ελέγχει σαν πειραματόζωα με το εμβόλιο που θα χρυσοπληρώσουμε. Και τον πιστεύετε τον Τάκη. Τον Τσιόδρα τον προσπερνάτε γιατί ψέλνει στην άδεια εκκλησία, το Μητσοτάκη γιατί τον θεωρείτε γκαντέμη, τον Τσίπρα γιατί είναι τελειωμένος πολιτικά και πασχίζει να αναρριχηθεί. Το κομβόι στην Ιταλία με τα στρατιωτικά οχήματα το θεωρείτε φώτοσοπ από ταινία. Τις ειδήσεις στην τηλεόραση, μοντάζ με ηθοποιούς. Τον Τάκη όμως... Τον Τάκη τον ξέρετε. Σας άνοιξε τα μάτια όταν είχε γράψει πως "οι Δίδυμοι Πύργοι ήταν σαμποτάζ των ίδιων των Αμερικάνων". Ο Τάκης είναι φίλος σας. 

Λυπάμαι, αλλά είστε ηλίθιοι. Και εκτός από ηλίθιοι, είστε και επικίνδυνοι. Επικίνδυνοι, όχι για μένα μόνο. Για μένα ίσως και καθόλου. Είστε επικίνδυνοι για τα παιδιά σας που τα αφήνετε να παίζουν έξω στο τετράγωνο και μπορεί να κολλήσουν από τα παιδιά των άλλων στόκων που τα βρίσκετε μεταξύ σας. Είστε επικίνδυνοι για τους υπερήλικους πατεράδες σας που αντί να τους λέτε να μείνουν μέσα, δεν έχετε αντίρρηση που πηγαίνουν στο πάρκο και παίζουν πρέφα με το γείτονα τους σε καθημερινή βάση. Είστε επικίνδυνοι για το νοσηλευτή που με 5 κατοστάρικα θα τον τρέχετε καμία μέρα όταν "σφίξουν τα γάλατα" να σας κάνει εξετάσεις, να σας βάλει τη μάσκα να πάρετε ανάσα. Είστε επικίνδυνοι για το γιο της απέναντι που καθημερινά τον ανεβοκατεβάζετε τεμπέλη και μουρούχαβλο που παράτησε τη δουλειά του στο ντελίβερι και πλέον κάθεται μέσα όπως πρέπει. Ξέρω, εσείς στην ηλικία του...

Δράτε μεθοδευμένα; κάποιοι ναι αλλά οι περισσότεροι όχι και γι΄αυτό ίσως και πιάνεστε κορόιδα στη βλακεία σας. Ποια είναι τα κοινά σας χαρακτηριστικά; Δύσκολο να τα διακρίνει κανείς εκ πρώτης όψης. Άλλωστε η ανοησία δεν ξεχωρίζει ηλικίες, κοινωνικές θέσεις και φυσικά πολιτική ιδεολογία. Για το λόγο αυτό και η αναπαραγωγή θεωριών συνωμοσίας κερδίζει συνεχώς έδαφος απέναντι στη λογική: γιατί ενώνει με τα δεσμά της καχυποψίας τους ανόητους, απ' όπου κι αν αυτοί προέρχονται. Σπάνια θα τύχει να δω κάποιον συνωμοσιολόγο να συγκρούεται με κάποιον άλλο για το ποια στρεβλή πραγματικότητα είναι η ορθότερη. Θα συμφωνήσουν πως έχουν δίκιο ο καθένας στο δικό του επιχείρημα. Περίπτωση σύγκρουσης υπάρχει συνήθως μεταξύ τους όταν γνωρίζονται καλύτερα και ανακαλύπτουν ότι ανήκουν σε διαφορετικούς πολιτικούς χώρους. Αλλά και πάλι όχι πάντα. 

Κλείνω αυτό το μακρόσυρτο ανάγνωσμα, επιθυμώντας να μη σας κούρασα, υιοθετώντας και παραθέτοντας τα γραφόμενα του συναδέλφου μου και φίλου, Νίκου Τσιραμπίδη, τα οποία δίνουν τη σαφέστερη και περιεκτικότερη εικόνα που θα μπορούσε να λάβει κάποιος για τους εν Ελλάδι λογής συνωμοσιολόγους και συνωμοσιολάγνους, στις μέρες μας:

...τα μη πολιτικά όρια της πολιτικής βλακείας είναι τόσο ρευστά που όποιος είναι βλάκας πολιτικά καταλήγει να συμβαδίζει στη λογική, στον τρόπο σκέψης και στα μέσα που χρησιμοποιεί με έναν ναι μεν πολιτικό του αντίπαλο αλλά εξίσου βλάκα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου