Παρασκευή 3 Μαΐου 2019

Στις 12/5 τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου προς τιμήν των εκτελεσθέντων του 1944 από τον Πολιτιστικό Συκής

Η πρόσκληση για τα αποκαλυπτήρια



Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Συκής, πιστός στο καθήκον του για τον τόπο και τους ανθρώπους του χωριού, προχωρά άμεσα στην πραγμάτωση ενός σχεδίου πολλών ετών, για αποκατάσταση της μνήμης των θυμάτων που άφησαν τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής πίσω τους κατά την αποχώρηση τους από την Ελλάδα, το 1944. Συγκεκριμένα, ο Σύλλογος, προβαίνει στην κατασκευή μνημείου προς τιμήν δεκατριών εκτελεσθέντων Ελλήνων Πατριωτών, οι οποίοι βρήκαν το θάνατο δια του πολυβόλου, την 27η Μαρτίου 1944, από ομάδα Γερμανών Ναζί. Στα τιμώμενα πρόσωπα που θυσιάστηκαν, προστέθηκε ακόμη κι ο Συκιώτης Ιωάννης Τσαγιάννης, ο οποίος σκοτώθηκε από γερμανικά πυρά μία ημέρα πριν την εκτέλεση, στις 26 Μαρτίου. Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου αποφασίστηκε να γίνουν στις 12 Μαΐου 2019 και ώρα 10.00 π.μ., στη Συκή, στο ξωκλήσι της Παναγίας.
Φωτογραφία Γ. Γκουμάκης
 Το Μεγάλο Σάββατο, μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Συκής, με την αρωγή μελών του Πολιτιστικού Συλλόγου Ξινόβρυσης, καθώς κι άλλων πολιτών - εθελοντών του Πηλίου, προέβησαν στον καθαρισμό μονοπατιών από και προς το πρωτότυπο Μνημείο, στην τοποθέτηση κατευθυντήριων πινακίδων αλλά και κοινής επιγραφής προς τιμήν των θυμάτων, μέσα στη ρεματιά της "Μπουρμπουλίθρας", η οποία βρίσκεται ανάμεσα στα δύο χωριά κι αποτέλεσε το σημείο του μαρτυρίου, στα πλαίσια μιας προσπάθειας το αυθεντικό μνημείο να καταστεί προσβάσιμο κι επισκέψιμο από όλους.



Αναλυτικά η ανακοίνωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Συκής:
 "Την Κυριακή 12 Μαΐου 2019, σας προσκαλούμε να παρευρεθείτε στα αποκαλυπτήρια του Μνημείου των Εκτελεσθέντων της 27ης Μαρτίου 1944.
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Συκής "Γ.Ρηματισίδης ", με σεβασμό στην ιστορία του τόπου, ανέλαβε την πρωτοβουλία, σε συνεργασία με το Τοπικό Συμβούλιο του χωριού μας, με ιδιώτες και με άλλους αρμόδιους φορείς, να δημιουργήσει σε κεντρικό σημείο του χωριού, ένα μνημείο αντίγραφο του αρχικού, ως ελάχιστο φόρο τιμής στους πατριώτες που δώσανε την ζωή τους για την ελευθερία της πατρίδας μας. Ο στόχος του Συλλόγου μας είναι, ο ''Σταυρός'' να γίνει προσβάσιμος σε όλους, ούτως ώστε να είναι επισκέψιμος από τον οποιοδήποτε. Με αυτό τον τρόπο, δύναται να παραμείνει στις μνήμες μας το τραγικό αυτό συμβάν και να τιμούμε τα θύματα όπως τους αρμόζει. Τα αποκαλυπτήρια θα γίνουν στον πευκώνα στην είσοδο του χωριού, όπου βρίσκεται το ξωκλήσι της Παναγίας.
Φωτογραφία Γ. Γκουμάκης
Στην εκδήλωση θα παρευρεθούν πλήθος συγγενών των εκτελεσθέντων, ο πρόεδρος της Ισραηλίτικης Κοινότητας κ. Μ. Σολομών καθώς και εκπρόσωποι των Αρχών της Κεντρικής και Τοπικής αυτοδιοίκησης. Θα πραγματοποιηθεί επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων. Μετά το πέρας της εκδήλωσης, θα ακολουθήσει κέρασμα από το Σύλλογο μας.
Σας περιμένουμε"



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου